Düsseldorf Eğitim Ataşeliği

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV)´nde 2018/2019 Öğretim Yılının Başlaması Nedeniyle Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan´ın Mesajı

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV)´nde 2018/2019 Öğretim Yılının Başlaması Nedeniyle Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan´ın Mesajı

Çok Değerli Vatandaşlar,

 

        KRV eyaletinde 2018/2019 öğretim yılı 29 Ağustos 2018 tarihinden itibaren başlamış bulunmaktadır. Bütün öğrencilerle birlikte Türk ve Türk kökenli çocuklarımıza başarılı bir öğretim yılı diliyorum.

 

Almanya’daki Türk toplumunun, bu ülkedeki gücünün ve etkinliğinin artması büyük ölçüde eğitim alanında göstereceği başarıya bağlı olacaktır. Buradaki toplumumuzun eğitimle ilgili önemli sorunlarının bulunduğu bilinen bir gerçektir. Öğrencilerimizin okuldaki başarısı, dersleri iyi izlemeye, verilen ödevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeye, derslerine düzenli çalışmaya bağlıdır. Anne-babalara da çocuklarının başarısı için görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çocuklarının okul ve dersleriyle yakından ilgilenmeleri, okul idaresi ve öğretmenleriyle yakın irtibat ve işbirliği içinde olmaları, öğrencilerimizin başarısını önemli ölçüde artıracaktır.

 

Önemli sorunlarımızdan birisini de kendi kültürel değerlerimizi, milli kimliğimizi koruyarak bu ülkeye uyum sağlama çabalarımız oluşturmaktadır. Vatandaşlarımızın, bir yandan içinde yaşadıkları topluma başarılı bir katılım gerçekleştirmelerinin, diğer yandan asimile olmadan varlıklarını sürdürmelerinin yolu anadili eğitiminden geçmektedir. Bu vesileyle, çocuklarımızın okullarda Türkçe anadil derslerine katılmalarının önemini hatırlatmak istiyoruz. Türkçe, anadil derslerinin yanı sıra, Gymnasium, Realschule, Sekundarschule ve Gesamtschule’lerde 6. Sınıflardan itibaren 2. yabancı dil, 8. sınıftan itibaren ise 3. yabancı dil olarak da seçilebilmekte, yine lise bitirme (ABITUR) sınıflarında tüm öğrencilere Türkçeyi yabancı dil olarak seçme imkânı verilmektedir. Kültürümüzün temeli olan anadilimizin yaşatılması için öğrencilerimizin bu imkânlardan yararlanmaları önemlidir. Türkçe dersleri bulunmayan okullarda bu derslerin açılması için velilerimizi okul yönetimlerinden talepte bulunmaya davet ediyoruz.

 


Değerli Veliler,

 

Bilimsel araştırmalar, kendi anadiline hâkim olan çocukların hem diğer yabancı dilleri daha kolay öğrenebildiği hem de okul başarısının arttığını göstermektedir. Anadilini doğru öğrenmenin yolu, o dilde okumak ve yazmakla mümkündür. Bu fırsatı da bize anadili Türkçe dersleri sağlamaktadır. Onun için giderek okullardan kalkma aşamasına gelen Türkçe derslerini yaşatmak için, sağlam bir irade göstermeliyiz. Gelecek nesillerin bizlerden hesap sormaması için, üzerimize düşen bu görevi yerine getirmeliyiz. Son pişmanlığın fayda sağlamadığının bilincinde olmalıyız. Bir araya gelerek, okul veya Eğitim Müdürlüklerine, çocuklarının gittiği okullarda Türkçe anadil dersleri açılması için dilekçeler vermelisiniz. Bildiğiniz gibi bir okulda,  anadil derslerinin açılabilmesi için ilkokullarda 15, ortaokullarda 18 velinin imzası gerekmektedir. Unutmayınız ki bu sizin yasal bir hakkınızdır.

 

Kısacası; geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın milli kimliklerini, kültürel değerlerini korumak ve yaşatmak gibi önemli bir işleve sahip olan anadil derslerini desteklemeli ve bu derslere sahip çıkma azim ve kararlılığını göstermeliyiz.

 

           Şu veciz söz hepimiz açısından bir uyarıdır; “Sahipsiz kalan çocuğun kaybolması haktır, sen sahip olursan neslin kaybolmayacaktır.”

 

Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmen, öğrenci ve velilerimizin karşılıklı sevgi, saygı ve uyum içerisinde başarılı bir eğitim ve öğretim yılı geçirmelerini diliyorum.

                                                                                                                                            

Generalkonsulat der Republik Türkei in Düsseldorf , Bildungsabteilung, Willstaetterstr. 9, D40549 Düsseldorf - 00492114547842

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.