
"Sevgili Vatandaşlarımız, Kıymetli Velilerimiz,
Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti okullarında ders kayıt döneminin başlaması sebebiyle, çocuklarımızın geleceğiyle ilgili bazı önemli hususları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmaların da gösterdiği üzere, anadilini sağlam öğrenen ve çift dilli yetişen çocuklar eğitim ve iş hayatlarında daha başarılı olmakta; bunun yanısıra, özgüveni yüksek bireyler olarak kimliklerine sahip bilinçli bireyler olarak yaşadıkları toplumlarda hizmet etmektedirler.
Çocuklarımız anadilleri Türkçe'yi ilk olarak ailede öğrenseler de bu yeterli olmamaktadır. Türkçe'ye tüm zenginliğiyle hakim olabilmek için bu öğrenme sürecinin mutlaka odaklı ve etkileşimli bir ortamda pekiştirilmesi, yani okulda Türkçe derslerinin alınması gerekmektedir. Türkçeyi doğru olarak ve tüm zenginliğiyle konuşabilmek ve yazabilmek için mutlaka okulda Türkçe derslerine kayıt olunmalıdır.
Çok kültürlü bir toplumda yaşayan insanlarımız için anadil olarak Türkçe derslerinin getirdiği kazanımlar saymakla bitmez. Bu kazanımlardan birkaçı;
* Anadil okul başarısının artmasını sağlar;
* Diğer dillerin daha kolay öğrenilmesini temin eder;
* Buna bağlı olarak iletişim ve sosyalleşme kabiliyetlerini artırır;
* Türkiye'de staj ve üniversite imkânı verir;
* Türk ve Alman toplumuna uyumu kolaylaştırır;
* Çocuğun özgüveninin artmasını destekler;
* Kökleriyle daha kuvvetli bağlar oluşturur;
* İki dilliliğin / çok dilliliğin avantajlarına sahip kılar;
* İki dillilik sayesinde daha fazla iş/kariyer fırsatı sağlar.
Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde Türkçe dersleri tüm okul türlerinde ilkokul 1. Sınıftan 10. Sınıfa kadar sunulmaktadır. Bu derslerin temel hukuki dayanağı KRV Okul Yasası 2. Maddesinin 10. Fıkrası ve yine KRV Katılım ve Uyum Yasasının 10.Maddesinin 1. Fıkrasıdır.
Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet okullarında anadil Türkçe dersleri açılabilmesi için ilkokullarda en az 15 velinin, ortaöğretim okullarında ise en az 18 velinin okul yönetimine yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmektedir. (Klassenübergreifend) Aynı okulda bu sayıya ulaşılamadığı takdirde birden fazla ilkokulda 15, birden fazla ortaöğretim okulunda ise 18 velinin eğitim müdürlüğüne başvurması ile ana dil dersleri açılmak zorundadır. (Schulübergreifend)
Bu çerçevede, tüm velilerin, anaokulundan ilkokula geçiş ve ilkokul öğreniminden ortaöğretime geçiş kayıtlarının başladığı bu dönemde (Şubat-Mart) çocuklarını Türkçe derslerine kaydettirmesi önem taşımaktadır. Okulda Türkçe dersi mevcutsa çocuğunuzun bu derse katılması için, mevcut değilse çocuğunuzun kaydını yaptıracağınız okulda Türkçe dersi açılması için müracaatta bulunabilirsiniz. Bunun için Ataşeliklerimizin internet sayfalarından indirebileceğiniz ya da telefonla, mail ile talep bizlerden talep edebileceğiniz ya da kayıt yaptıracağınız okuldan temin edebileceğiniz HSU TÜRKÇE Dersi Kayıt Formunu doldurup okul yönetimine teslim etmeniz yeterlidir.